Предложението, което получил Дино Мехич, звучало просто приказно. Трябвало само

...
 Предложението, което получил Дино Мехич, звучало просто приказно. Трябвало само
Коментари Харесай

Машината за измами за черноработници от Балканите

 Предложението, което получил Дино Мехич, звучало просто приказно. Трябвало единствено да преведе 200 евро за наемането на една стая в баварското градче Шпигелау и на лични разходи да стигне до такава степен. На място щял да получи позволение за работа, виза и работа в IT- бранша. Младият босненец, който не намирал никаква работа в родината си, незабавно тръгнал на път.
В Шпигелау нещата внезапно се оказали много по-различни. Дино бил заставен да живее в една порутена постройка дружно с други 50 души от Босна, Сърбия и Хърватия. За правото да нощува в една препълнена стая трябвало да заплаща по 500 евро месечно, а от обещаните работа и виза нямало и помен. Дино се страхувал, че ще попадне на някой градеж като служащ на черно, а когато „ медиаторът " изискал да му прибере и паспорта, младият босненец обърнал тил на Бавария и се завърнал назад в родината си, написа в своя разработка за Deutsche Welle Неманя Руйевич.

Истинското име на Дино Мехич в действителност е друго. Също както доста други служащи на черно от Балканите, той се e съгласил да беседва с Deutsche Welle, единствено в случай че същинското му име остане незнайно. Много от тези хора се усещат унизени за това, че са се поддали на евтините трикове на измамниците и са останали без стотинка в джоба си. Почти всички те са нарушили и законите на Германия, заради което биха могли да отидат зад решетките или най-малко да им бъде наложена възбрана за влизане в страната. Мнозина изпитват и същински боязън от мрежите на медиаторите, тъй като се приказва, че били добре проведени и рискови. 

Че сходни изказвания не са измислени, бе доказано тези дни. По време на огромна акция на полицията и митническите служби в Северен Рейн-Вестфалия бяха арестувани осем души, които издавали фиктивни сметки и поддържали мрежа за пране на пари и работа на черно. Загубите за немския бюджет от тази престъпна тайфа се пресмятат на най-малко 35 млн. евро. Сред арестуваните има трима сърби и един босненец. Открити са били и голям брой оръжия и пари в брой.

Следите на проведената престъпност, свързани с работата на черно, постоянно водят към Югоизточна Европа, и най-много към Западните Балкани. Вестник Welt am Sonntag разгласява през август предходната година поверителни данни на немските митници. Само през първото полугодие на 2017 година са били заведени 65 755 следствия за работа на черно. Сред десетте страни, от които идват най-вече служащи на черно в Германия, пет са от района на Западните Балкани: Сърбия, Босна/Херцеговина, Македония, Косово и Албания.

26-годишният Дарко Секулич от сръбския град Валиево добре знае защо става дума. Чрез посредничеството на словенската компания Sluger той работил на черно като бояджия в Германия и Австрия. „ Четири кревати ни бяха поставени в един строителен резервоар – там трябваше да спим. Получавахме по 50 евро седмично за храна, а тези пари въобще не стигаха. Не разполагах с трудов контракт. Бяхме се подписали под нещо, само че кой ти схваща, какво тъкмо беше това ", споделя той.

Когато Дарко разгласил своите прекарвания във Фейсбук, с него се свързали и други негови сънародници, които били излъгани от същата компания. Мошениците почнали да го заплашват с принуждение, по тази причина се наложило да заяви за случая на сръбската и словенска полиция. Сега Дарко се надява казусът да бъде обяснен.

С тази задача сега е претрупан Горан Црнич. Президентът на Delavska svetovalnica, една словенска организация за отбрана на трудовите права, споделя, че обезверените безработни хора от балканските страни прекомерно постоянно демонстрират невероятна доверчивост. „ Има хора, които по няколко пъти са били лъгани и са търсили нашата помощ. В интерес на тези хора и техните фамилии е те най-накрая да схванат, че са длъжни да се осведомят добре ", сподели Црнич пред Deutsche Welle.

Всички опити да се получи отговор от управлението на Sluger към този момент останаха без резултат. Затова пък отговор се получи от посредническата организация Fortuna Personal, наричана от доста служащи, в това число и Дино Мехич „ машина за измами ". Агенцията, която работи във всички страни от Западните Балкани, твърди, че поддържа контакти с „ хиляди работодатели ". Достатъчно било човек да подава в организацията своята биография и телефони за връзка – и работата в чужбина му била съвсем в забрадка вързана.

Fortuna Personal провежда превоза на работниците  до чужбина, предлага езикови курсове и се грижи за набирането на нужните документи ", написа Саня Ковач, която популяризира компанията в обществените мрежи и твърди, че живее в Берлин. Много от опарилите се служащи обаче я считат за мошеничка. „ Това са зловредни клюки, популяризирани от конкуренцията ни ", отговори Ковач на питане във Фейсбук. „ Предупреждавам, че ще Ви осъждам, в случай че споменете името на нашата компания в какъвто и да е негативен подтекст ", написа още Ковач.

Същата компания предлага и платформа за контакти, предопределена за служащи от Сърбия, въпреки че компанията не е в формалния сръбски лист на лицензираните медиатори за работа в чужбина. Този лист, който се издава от Сръбското министерство на труда, съдържа общо 105 организации за трудово ходатайство. „ Гражданите обаче постоянно си търсят работа в чужбина без да пита. Рискът да се окажат без нужната отбрана от страната тогава е прекомерно висок ", дава отговор министерството в Белград.

Германските митници се борят против работата на черно, само че излъганите служащи от чужбина, останали без възнаграждение, са оставени да се оправят сами. „ Щом някой служащ не си получава заплатата, той би трябвало да съди своя шеф. Ние нищо не можем да създадем в тази ситуация ", споделя Клаус Залцзидер, представител на Службите за финансов надзор и битка против работата на черно към митниците. „ Дори служащият да е екстрадиран от Германия заради липса на контракт за работа, той към момента има опция да съди работодателя си ", разяснява специалистът.

Специалистът по трудово право Горан Црнич твърди, че както Балканските страни, по този начин и Германия не подхващат задоволително против мошениците, които се показват като медиатори за работа в чужбина.

Независимо от неприятния си опит сърбинът Дарко Секулич желае още веднъж да опита шанса си за работа в Германия. Сега той работи на една автомивка в родния си град, само че със заплатата оттова му е мъчно да изхранва фамилията си. „ Вторият ми опит да си намеря работа в Германия ще бъде обаче законен ", твърди Дарко и прибавя: „ Сега навестявам езиков курс, а по-късно ще аплайвам още веднъж за чужбина. Жена ми и аз сме учили озеленяване. В Германия се търсели сходни хора ", споделя той.

По публикацията работи: Бойчо Попов

 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР